Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

 

Občasník 2017/1

Kalendář

 

Agrozet

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 1
DNES: 181
TÝDEN: 755
CELKEM: 88589

Aktuální počasí

dnes, středa 22. 11. 2017
6 °C 0 °C
čtvrtek 23. 11. 7/0 °C

Obsah

O Regionální potraviny se soutěžilo v Ústeckém kraji

Typ: Regionální potravina
Ústí nad Labem, 10. července 2017 – Ústecký kraj dnes získal své vítěze v soutěži o Regionální potravinu už poosmé. Hodnotitelská komise to neměla lehké. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Ať je výrobků sebevíc, vítězem se může stát jenom devět z nich.

Dvě sedmičlenné komise dnes hodnotila soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

V Ústeckém kraji je dlouhodobě o značku Regionální potravina enormní zájem. Jedná se o region, kde je do soutěže každoročně přihlášeno nejvíce výrobků z celé České republiky. V letošním roce jich bylo 224 od 43 výrobců. Jestli i v tomto roce obsadí Ústecký kraj první příčku v počtu soutěžících výrobků, budeme vědět po skončení soutěže.

K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

1 Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM

DANIEL STŘÍBRNÝ, LOUNY

2 Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

VEPŘOVÉ MASO OD ZRCADLA

VAROZA, S.R.O.
3 Sýry včetně tvarohu

JULČIN TUČNÝ TVAROH S MEDEM

BARBORA MAREŠOVÁ, BŘVANY
4 Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ KEFÍR

JAKUB LAUŠMAN, DRŽOVICE
5 Pekařské výrobky včetně těstovin

ONĎASŮM PODMÁSLÁK

JIŘÍ ONDEČKO, DĚČÍN
6 Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KARAMELOVÝ VĚTRNÍK

JANKA KOVANDOVÁ, LIBOUCHEC
7 Alkoholické a nealkoholické nápoje

SEDMÝ SCHOD

ŽATECKÝ PIVOVAR, SPOL. S R.O.
8 Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KVĚTÁK

PETR TŮMA, TEREZÍN
9 Ostatní

VEJCE BÍLEK + ŽLOUTEK

PAPEI, A.S.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Holadová Ludmila - Okresní agrární komora Most

Tel: +420 602 341 689 

E-mail: oakmo@oakmo.cz


Vytvořeno: 11. 7. 2017
Poslední aktualizace: 11. 11. 2017 23:01
Autor: Správce Webu