Krajská agrární komora Ústeckého kraje
KRAJSKÁ AGRÁRNÍ KOMORAÚsteckého kraje

Maso a svoboda.

 "Tento svět opustím bez lítosti, nenávidím tuto dobu a je mi z ní na zvracení " Uvedený citát jsem – a není tomu tak dávno-objevil, kde jinde než na Netu a jeho autorem je prý Alain Delon.

Nevím, jestli tento skvělý francouzský herec, legenda a sex symbol 60-tých až 90-tých let minulého století něco takového kdy vypustil ze svých úst.

Pravda je taková, že doba, kdy Muž otevíral Ženě dveře je bohužel asi minulostí. Speciálně na "Starém kontinentu" se objevilo v posledních dobách mnoho nových směrů myšlení nastupující generace.  Od amerických náplav typu "Black lives matter" (omluva anglosasů za staletí útlaku nejen černých obyvatel planety, ale i např. Španělů za genocidu Indiánů se jistě sluší), či pro středoevropana těžko pochopitelné  "Me Too"- po s tím související genderismus, smývání rozdílu mezi pohlavími, popř. jejich navýšení ze dvou na 56?, až k agresivnímu protlačování tzv. Green dealu a někdy až přihlouplých ekologických aktivit.

 "Zelený úděl" jistě přináší lidstvu oprávněné zamyšlení zejména nad konzumním způsobem života v tzv. vyspělých společnostech. Ale už první ukvapené, a ne zcela domyšlené kroky Evropského společenství a teď mám na mysli např. plánované vypnutí (následně pozdržené) jaderných elektráren v SRN, vedlo k dramatické energetické krizi dávno před eskalací konfliktu na Ukrajině.

Spolu s dodnes ne zcela vysvětlenou "pandemii " Cov19 to způsobilo dvouciferný nárůst inflace, znehodnocení mnohdy celoživotních úspor a doslova existenční starosti hlavně nejchudší části obyvatel našeho světadílu (a nejen jeho). Řečnická otázka-Co bude dál? - je jen těžko zodpověditelná.

V oblasti průmyslu, dopravy atpod. již bylo však zaveleno! Konec spalovacích motorů! Těžko říct, zda ten kvapík proběhne bez následků právě pro přicházející mladé generace.

V zemědělském sektoru se pak už téměř naplno rozjela mj. mediální kampaň proti červenému masu. Když jsem v době "předcovidové" zahlédl tehdy ještě (jen) prince Charlese, jak nám sděluje, že maso pojídá jen ve čtvrtek a svůj retro vůz napájí výhradně řepkou ještě se mi plně nerozsvítilo. Vzpomněl jsem si pouze na svou babičku, která mi kladla na srdce, abych jedl i to tlusté a nevykrajoval. My jsme mívali maso pouze ve svátek, hochu - mi zní stále v uších! Určitě to tehdy bylo však z jiných důvodů než u dnešního krále Karla.

Následně po Charlesovi jsem ovšem zaznamenal již agresivnější útoky na pojídání masa. Kdosi vypustil do světa např. tezi o pojídání mrtvol! - jíš-li maso pojídáš mrtvoly! A dále, že skot je vlastně největším znečišťovatelem životního prostředí neb prdí, tím vypouští do ovzduší metan, a navíc ještě dýchá a odebírá z atmosféry kyslík! To mě přivedlo na možná zcestnou myšlenku, zda stavy skotu v USA jsou vyšší, než počet bizonů na prériích Ameriky v historických dobách neb údajně jejich stáda dosahovala počtu mnoha snad i desítek miliónů kusů, než přišel bílý muž! Bizon je též přežvýkavec, tedy též prdí metan a dýchá kyslík.

A k tomu ještě přidejme základ všeho živého-vodu. Nevím kolik jí vypili bizoni, a ještě další téměř, anebo zcela vyhubení nejen savci. každopádně kdosi vypočítal, že na 1 kg hovězího je zapotřebí 15.400 lt vody, na 1 kg vepřového 5.990 lt (přesně!) a drůbežího 4330 lt. U 1kg chleba je to prý jen 1000 lt a u sóji pouhých 1800 lt (i tady vítězí!). Poněkud mimo tyto počty se jeví potřeba vody např. u vyrobeného mobilu - 10.000 lt vody, počítač -20.000 lt, džínové kalhoty 11.000 lt a bavlněné triko 4.000 lt. K tomu nutno dodat, že vegan, který nadměrně nevyužívá výše zmíněné věci spotřebuje údajně o 36% méně vody než my masožravci. Ten, kdo se učil o koloběhu vody na to asi divně hledí, ale nemůže tato tvrzení potvrdit ani vyvrátit. Každopádně nám propaganda sděluje, že maso je na rozdíl od sóji na vodu nesmírně náročné a vody je málo.

Co vede "světové elity" každoročně debatující v Davosu, podpořené výzkumy k tomuto účelu stvořenému Aspen institutu - jak uspořádat svět? Proč vrchností placená mediální masáž vede až surovým útokům na především evropské spotřebitele? Je to jen byznys nebo jsme jakousi laboratoří mocných?? 

V záplavě informací se člověk určitě těžko orientuje. Je ovšem nezpochybnitelným faktem, že na rozvoji lidského mozku i na postupném vzpřímení a růstu předků člověka se podílel významnou měrou přechod od převážně rostlinné (sběračské) potravy k cílenému lovu a zvýšenému příjmu živočišných bílkovin. Na tomto faktu se podílela především zvýšená spotřeba "červeného" masa, a to ze stále větších a větších savců až po oběti lovců mamutů.

Přeskočíme-li cca 2,5 miliónu let je další nesnadno popiratelnou skutečností, že spolu s nárůstem spotřeby mléka a mléčných výrobků je zvýšená spotřeba masa tedy znovu živočišných bílkovin, tím, co vedlo k poklesu globální podvýživy z 2/3 obyvatel zeměkoule (rok 1950) na "pouhou" jednu jedenáctinu dnes. Nedostatečnou výživou trpí na zemi tedy cca "pouhých" 800 miliónů lidí. A to vše přes obrovský nárůst počtu obyvatel planety (1950 - 2,5 miliardy, 2019 - 7,7 miliardy).

Od poválečných let minulého století tedy zhruba od uvedeného roku 1950 do dnešní doby vzrostla spotřeba masa na osobu a rok v tzv. Euroatlantické civilizaci zhruba 2,5x.  Česká republika není výjimkou, a to přes pokles spotřeby hovězího masa (1938-15 kg na osobu a rok, 2020–8 kg) a je zde v podstatě kopírován trend ostatních evropských zemí. Celkově v Čechách rostla spotřeba masa od roku 1938-38 kg do roku 1989 - na cca 100 kg na osobu a rok. Dnes u nás doma osciluje kol 75-80 kg podobně jako v ostatních zemích EU.

Trend snižování stavů hospodářských zvířat je stále "na stole" a to přesto, že ČR svým dramatickým poklesem stavů na cca 1/3 roku 1989 suverénně předběhla celou západní Evropu. Není tomu ovšem tak všude ve světě. V Číně vlivem růstu životní úrovně a stoupajícího počtu občanů definovaných jako střední třída stoupla spotřeba masa na 80% evropské úrovně s preferencí vepřového (2/3 spotřeby) a tato země je již dnes největším producentem tohoto masa na světě.

Poněkud stranou zájmu proti-masovým aktivistům zůstávají Spojené státy. Zde spotřeba masa překračuje hranici 120 kg! na osobu a rok, a přitom nadprodukce vepřového a drůbežího činní ještě cca 5mil. tun ročně. Spolu s obrovskou nadvýrobou sóji je zcela zřetelné, komu likvidace evropských chovů a snížení spotřeby živočišných bílkovin ekonomicky vyhovuje. K tomu si přidejme přerušení dodávek levného ruského plynu a ropy a netušíme, kam Česko společně s Evropou směřuje.

Jakýmsi módním trendem evropských politiků je přesto hovořit o nesnadném životě hospodářských zvířat a snížení jejich utrpení. Nevím, zda byl někdo z nich třeba na alsaských či krušnohorských pastvinách. Každopádně náhražka požírání živočišných bílkovin ve formě hmyzu, červů apod. jak ji deklaroval Evropský parlament, je nepochybně už dnes, byť zatím převážně v utajovaných formách, součástí potravinového řetězce. Co nás tedy do budoucna ještě čeká?

Dříve nebo později nás elity "zbaví" rovněž hotovostních plateb-jedné z proklamovaných svobod tzv. demokratického světa. Stále ještě můžeme sami rozhodovat kdy a za co utratíme, aniž by to "kdosi" věděl. Platba kartou, mobilem, hodinkami a nevím ještě čím, obnažuje naší spotřebu i pohyb. Přesná evidence nákupů různých typu zboží slouží nejen k orientaci výrobcům a následným vlezlým reklamám, svědčí i o náladách celé společnosti, ale především zcela vypovídá o našem životě, o spotřebě ponožek, trenýrek, plynu, ropy a také masa.

A tak se jednou může stát, že STÁT (ten sluha elit) nám sdělí (SMSkou, Whatsapem, mejlem?), že pan Novák v měsíci říjnu roku 20.. nakoupil a tím spotřeboval 10kg kotlet a krkovičky, a to je o 1,43 kg více než mu umožňuje zdravý způsob života.
Z tohoto důvodu vám pane Nováku blokujeme na vaší platební kartě nákup masných výrobků do konce letošního roku! K dodání potřebného množství bílkovin vám zároveň doporučujeme výrobek firmy NoMeat - Ochucené maso sójové "Soya steak". ........Směřujeme k tomu Evropo?

Pokud tato chvíle skutečně jednou nastane – nezbyde mi než souhlasit s výše citovaným výrokem Alaina Delona! 

Ing. Jaroslav Brožka

 

Datum vložení: 5. 4. 2023 12:40
Datum poslední aktualizace: 5. 4. 2023 12:42
Autor: Ing. Hana Dufková

RSS output

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů